Чорне насіння Чіа Nutiva "Chia Seed Black" — це харчовий продукт, який здобув повагу в давніх ацтеків і хлопчиків і хлопчиків і містить велику кількість клітковини, протеїну, омега-3 жирних кислот і антиоксидантів. Крохотні, але надзвичайно корисне насіння чіа ви можете додавати в йогурти або сухий сніданок, використовувати у випічці або як приправу до їжі, а також як заміну звичайних курячих яєць!
Чіа — це їстівне насіння рослини Salvia hispanica, яке росте в Південній Мексиці. Із самого початку саме насіння цієї рослини широко використовувалися 74 місяці ацтеків і маянда. Легенда свідчить, що лише одна столова ложка цього насіння могла підтримувати сили людини впродовж доби. Ацтеки також використовували насіння чіа з медичною метою — для лікування ран і запалень у суглобах. Насіння чіа має дуже м'який смак, майже непомітний. Під час зіткнення з водою утворюють гелеподібну суміш.
Насіння чіа є багатим джерелом таких важливих мінералів, як фосфор, марганець, кальцій і калій. Чіа також містить антиоксиданти, включно з кофеїновою та хлорогеновою кислотами, мірицетином, кверцетином і кемпферолом. Вміст жирів омега-3 в насінні чіа більший, ніж навіть у насінні льону. Омега-3 жирні кислоти широко відомі завдяки своєму сприятливому впливу на роботу головного мозку та серця; вони корисні для волосся й нігтів, а також позбавляють деяких видів депресії.
Використовуючи насіння чіа у своєму щоденному раціоні, ви неабияк посилюєте опірність свого організму хворобам і збагачуєте свою їжу корисними речовинами.
П'ять основних причин, щоб почати вживати щодня насіння Чіа:
- Зниження ваги. Для людей із зайвою вагою (містке ожиріння будь-якого ступеня) насіння Чіа подарує неоціненну допомогу в накопиченні ваги. Принцип дії насіння в цьому разі полягає в такому: насіння, потрапляючи в шлунок, змішуються з рідиною (з водою або шлунковим соком), набухаючи, насіння дуже сильно збільшується у своїх розмірах (у 12 разів), в результаті людина відчуває відчуття ситості і перестає вживати в їжу калорійні продукти.
- Виведення токсинів. Як чудові антиоксиданти, насіння Чіа максимально виводять токсини з організму. Регулярне вживання насіння з профілактичною метою (для очищення організму) дасть змогу нормалізувати роботу багатьох внутрішніх органів і систем організму. У зимову пору року насіння Чіа слугує як джерело мінералів і вітамінів, допомагаючи людям відчувати бадьорість і мати набагато молодший вигляд за свої роки.
- Зміцнення серцево-судинної системи. Насіння Чіа є унікальним природним засобом для лікування гіпертонії. Вживання насіння дає змогу не тільки знизити, а й нормалізувати артеріальний тиск. Їх також активно вживають люди, у яких спостерігаються захворювання ендокринної системи, а зокрема цукровий діабет. Завдяки регулярному прийманню насіння, у діабетиків неабияк знижується рівень цукру (в крові). Також варто зазначити, що 3-місячний курс вживання такого насіння позитивно впливає на склад крові, слугуючи як природний розріджувач.
- Потужне джерело кальцію. Насіння Чіа є природним джерелом кальцію, який необхідний людям для нормальної роботи опорно-рухового апарату та для збільшення міцності їхніх кісток. Порівнюючи насіння з іншими продуктами, що містять кальцій, варто зазначити їхнє явне лідерство. Їхні видатні властивості неоціненні для роботи мозку, який має регулярно отримувати необхідну кількість поживних і корисних речовин. Також варто зазначити, що в насінні Чіа міститься калій у величезній кількості, який необхідний для нормальної роботи судинної системи та серця.
- Джерело жирних Омега-3 кислот. Насіння Чіа містить корисні для людського організму кислоти: Омега-6 і Омега-3. Ці кислоти мають щодня бути в раціоні кожної людини, позаяк вони допомагають серцю повноцінно працювати й знижують рівень шкідливого холестерину, запобігаючи його осіданню на стінках кровоносних судин. Насіння Чіа рекомендують регулярно вживати хворим артритом, позаяк вони допомагають неабияк зменшити больові відчуття, викликані цим розладом.
Інші інгредієнти:
Сире органічне насіння чіа.
Рекомендації щодо застосування:
- Замочіть 2 столові ложки насіння (приблизно 25 г) у 180 мл води на 5-10 хвилин, щоб отримати поживний гель, який можна додавати в багато рецептів;
- Додайте до ранкового сніданку — йогурту, каші, мюслі насіння чіа. Вони мають нейтральний смак і не практично не змінять смак вихідних продуктів;
- Додайте і в сирому вигляді в коктейль або смузі;
- Додавайте насіння чіа в супи в соуси та заправки, як загусник;
- Використовуйте насіння замість яєць;
- Через їх здатність до поглинання води насіння чіа можна використовувати під час приготування пудингу;
- Додавайте насіння до салату, користь для здоров'я тільки зростає.
Попередження:
Зберігати в прохолодному, сухому місці, захищеному від сонячних променів.
Термін придатності: два роки.
Додаткові факти |
Розмір порції: 1 столова ложка (12 г) |
Порцій в упаковці: приблизно 14 |
|
Кількість на порцію |
% Денна цінність* |
Калорії |
60 |
|
Калорій із жиру |
25 |
|
Усього жирів |
3 г |
5% |
Насичений жир |
0 г |
0% |
Трансжири |
0 г |
|
Поліненасичені жири |
2,5 г |
|
Мононенасичені жири |
0 г |
|
Холестерин |
0 мг |
0% |
Натрій |
0 мг |
0% |
Калій |
60 мг |
2% |
Усього вуглеводів |
5 г |
2% |
Дієтичне волокно |
5 г |
20% |
Цукор |
0 г |
|
Білки |
3 г |
6% |
Вітамін А |
|
0% |
Вітамін С |
|
0% |
Кальцій |
|
8% |
Залізо |
|
6% |
Магний |
|
10% |
* Відсоткові добові значення ґрунтуються на дієті на 2000 калорій. Ваші щоденні значення можуть бути вищими або нижче залежно від ваших потреб у калоріях: |
|
Калорії: |
2000 |
2500 |
Усього жирів |
Менше, ніж |
65 г |
80 г |
Насичені жири |
Менше, ніж |
20 г |
25 г |
Холестерин |
Менше, ніж |
300 мг |
300 мг |
Натрій |
Менше, ніж |
2400 мг |
2400 мг |
Калій |
Менше, ніж |
3500 мг |
3500 мг |
Усього вуглеводів |
|
300 г |
375 г |
Дієтичне волокно |
|
25 г |
30 г |
Білки |
|
50 г |
65 г |